5 συμβουλές για να απολαύσουμε το κρασί μας υπεύθυνα και με μέτρο

 Είναι ιδιαιτέρως αυστηροί οι κανόνες του νέου ΚΟΚ ως προς την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ακολουθώντας τις συμβουλές της Μερόπης Παπαδοπούλου, όμως, θα χαρούμε το αγαπημένο μας κρασί δίχως να ξεφύγουμε από το όριο.


Είμαστε μια χώρα που πίνει κρασί. Είναι μέρος του πολιτισμού μας. Άρα, της καθημερινής μας ζωής και των γιορτών μας. Ωστόσο, ο πολιτισμός του κρασιού πρέπει να εμπεριέχει υπευθυνότητα και κατανάλωση με μέτρο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το μέτρο ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και κουλτούρας.

Η πολύ σωστή, κατά την άποψή μου, αυστηροποίηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ και η αύξηση των σημείων αλκοτέστ σε ολόκληρη την επικράτεια πρέπει να βάλουν νέους κανόνες στις εξόδους μας, καθώς και μεγαλύτερη σοβαρότητα στις οινοποσίες μας. Το «όταν πίνω, παίρνω ταξί» είναι απαράβατος κανόνας. Ας δούμε, λοιπόν, πέντε σημεία που, αν τα κάνουμε κτήμα μας, η υπεύθυνη –και με μέτρο– κατανάλωση θα αποτελέσει φυσικό επακόλουθο.

  1. Πρέπει να γνωρίσουμε ένα κρασί για να εκτιμήσουμε την αξία του και να το απολαύσουμε. Έτσι, ανακαλύπτουμε τις ποικιλίες, τις περιοχές, τους παραγωγούς, και κάθε γουλιά δίνει αφορμή για συζητήσεις που έχουν πάντα ενδιαφέρον.
  2. Πίνουμε αργά. Όσο πιο αργά και προσεκτικά δοκιμάζουμε, τόσο βελτιώνονται οι γευστικοί μας κάλυκες και η γευστική μας μνήμη, άρα γινόμαστε καλύτεροι γευσιγνώστες. Δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να γευτεί το κρασί. Ανακαλύπτουμε αρώματα, αναζητάμε τη γεύση. Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε περισσότερες διαστάσεις και ομορφιά στο κρασί, και να εκτιμάμε κάθε γουλιά περισσότερο.
  3. Πίνουμε πάντα με συνοδεία φαγητού και νερού. Το αλκοόλ αφαιρεί νερό από το σώμα μας, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται αμέσως. Αυτό μας βοηθά να αποφύγουμε πονοκεφάλους και αφυδάτωση. Τα κρασιά και το φαγητό πάνε χέρι χέρι. Όταν σκεφτόμαστε για τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού, δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε περίπλοκες σκέψεις και συνταγές. Κάποια καλά επιλεγμένα τυριά, ψωμιά και κριτσίνια, μια εύκολη τάρτα, μια τυρόπιτα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.
  4. Απολαμβάνουμε κρασί με παρέα. Το κρασί είναι κοινωνικό προϊόν και η οινοποσία δεν είναι μια μοναχική δραστηριότητα. Ένα καλό ποτήρι κρασί μπορεί να βοηθήσει τη συζήτηση να κυλήσει όμορφα, είναι παρονομαστής οικειότητας σε μια ρομαντική βραδιά και σίγουρα μας βοηθάει να χαλαρώσουμε μετά από μια μεγάλη μέρα.
  5. Μετράμε το κρασί που πίνουμε. Οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας δίνουν 14 μονάδες αλκοόλης εβδομαδιαία στους ενήλικες. Με άλλα λόγια, έξι ποτήρια κρασί των 175 ml το καθένα ή έξι ποτήρια μπίρα των 568 ml ή 14 ποτήρια των 25 ml ποτό (με 40% αλκοόλ) – ή όποιον συνδυασμό θέλουμε, αρκεί να μην υπερβαίνουμε τις 14 μονάδες που προτείνει ο ΠΟΥ. Τέλος, θα πρέπει να έχουμε μία ή δύο ημέρες χωρίς αλκοόλ κάθε εβδομάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιος κρατά πραγματικά το τιμόνι του Δήμου;

5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίον βιντεο

Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Ανοίγει η πλατφόρμα – Εως 14.500 ευρώ σε άτομα με αναπηρία